Co można kompostować?

Co można kompostować?

Kompostowaniu podlega każdy biodegradowalny materiał, jednak różny jest czas rozkładu. 

Resztki mięsa, produkty mleczne, czy też odchody zwierzęce rozkładają się skutecznie przy temperaturach nieosiągalnych w przydomowym kompostowaniu. Takie meterie kompostuje się jedynie na skalę przemysłową. Tylko taka gwarantuje rozkład wirusów, szkodników, drobnoustrojów i bakterii.

Bioodpady o dużej zawartości węgla, dzięki celulozie, zapewniają odpowiednią produkcję ciepła i cukrów.
Dużą zawartość węgla posiada słoma zbożowa, odpady drewniane, papier, karton, jesienne liście. 

Z kolei surowce o dużej zawartości azotu są źródłem białek, niezbędnych do rozwoju bakterii.

Gdy chcemy zapewnić odpowiednią ilość azotu we wkładzie, należy pamiętać o zielonej biomasie np. siano, skoszona trawa, odchodach zwierząt roślinożernych, resztkach owoców i warzyw. Bogata w azot jest też mielona kawa (po jej zaparzeniu) oraz wodorosty.

Zamiast mieszać składniki wkładu, często układa się 15-centymetrowe warstwy na przemian bogate w azot i węgiel.

Zobacz także:

Na czym polega kompostowanie?

Kompostowanie aktywne - kilka porad

Polecane Kompostowniki